چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

ما انسان ها با چیزی در حدود ۱۰ هزار پرز چشایی متولد می شویم که عمده ی آن ها بر روی زبان ما قرار دارند. این پرزهایی چشایی به ما کمک می کنند از ۵ مزه ی اصلی شیرین، ترش، شور، تلخ و اومامی لذت ببریم.

عوامل مختلفی می توانند بر روی پرزهای چشایی ما اثر بگذارند و نحوه ی درک ما از مزه ها را تغییر دهند مثل عفونت، بیماری، کمبود مواد مغذی، آسیب های عصبی، مصرف برخی داروها و کشیدن سیگار.

اما در این میان عوامل عجیبی هم هستند که انتظار اثرگذاری شان را نداریم اما آن ها هم می توانند مزه ی مواد غذایی را برای ما تغییر دهند.

در ادامه با این عوامل آشنا خواهیم شد.

۱- وسایل غذاخوری

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

قاشق هایی که از جنس مس یا روی هستند مزه ی شور غذا را پررنگ تر می کنند.

۲- زبان

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

آدم ها غذاهایی را تحسین می کنند که اسمی توصیفی دارند تا آن هایی که اسم خسته کننده ای برایشان انتخاب شده است.

۳- دما

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

گاهی تلخی یک ماء الشعیر گرم بیشتر از سرد آن است. و ژامبون وقتی سرد است شوری بیشتری دارد. «مزه دمایی» به این دلیل رخ می دهد که پرزهای چشایی دارای کانال های بسیار ریزی هستند که در دماهای مختلف درک متفاوتی از مزه ها پیدا می کنند.

۴- رنگ

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

در تحقیقی در فرانسه، ۴۸ درصد شرکت کنندگان معتقد بودند نوشابه در لیوان آبی رنگ عطش را بیشتر برطرف می کرد تا در لیوان هایی با رنگ های دیگر، که احتمالاً دلیلش این بود که رنگ آبی برای آن ها تداعی کننده ی خنکی بود. رنگ ها بر دیگر حواس پنجگانه ی ما هم اثر می گذارند.

۵- محیط

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

محققان انگلیسی از شرکت کنندگان پژوهش می خواستند کیفیت یک بطری الکل یکسان را در سه اتاق با تزئینات مختلف توصیف کنند. یکی از اتاق ها تم چمن داشت، یک اتاق تم شیرینی و اتاق دیگر تم چوب (مثلاً اتاق اول بوی چمن می داد و صدای گوسفند در آن پخش می شد). شرکت کنندگان در پاسخ مزه ی نوشیدنی را عمدتاً چمن مانند، شیرین و چوب مانند توصیف کرده بودند.

۶- توقعات

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

کارشناسان مشروبات الکلی در فرانسه، بعد از تست کردن نوشیدنی که قیمت روی بطری آن بالا بود را پسندیدند در حالی که در بطری ارزان قیمت دیگر هم همان نوشیدنی وجود داشت.

۷- خاطرات

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

به یاد آوردن خاطره ای مثبت درباره ی سبزیجات می تواند مزه ی سبزیجات درون غذا را برای شما لذتبخش تر کند.

۸- الکل

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

در تحقیقی با شرکت بیش از ۳،۵۰۰ زن و مرد، کسانی که در روز بیشتر از ۴ نوشیدنی الکلی می نوشیدند احتمال بروز مشکل در حس چشایی آن ها بیشتر بود تا سایرین. این حالت هنگام نوشیدن شراب با غذا هم رخ می دهد چون الکل گیرنده های تماسی را بی حس می کند، در نتیجه غذاها مزه ی دیگری برایتان پیدا می کنند.

۹- بالا رفتن سن

چیزهایی که نمی دانستید حس چشایی ما را تغییر می دهند

با بالا رفتن سن سلول های درون حفره بینی با سرعت کمتری احیا می شوند، امری که بر حس بویایی و درنتیجه، حس چشایی اثر می گذارد.

نظر دهید

      پاسخ دهید